Spring naar inhoud

Views from a window

oktober 6, 2013

Toen anderhalve maand geleden het laatste jong was uitgevlogen, wist ik met mijn vrijheid eerst niet veel meer te doen dan ’s avonds de gordijnen dicht te trekken en op de bank te liggen zappen. Tot ik werd bevangen door verplaatszucht. Verplaatszucht is een zeer bepalend element in ieders leven en wordt over het algemeen erg onderbelicht wanneer men de essentie van de menselijke aard probeert te vatten*. Maar goed, zo gedacht, zo gedaan. Vele objecten kregen een andere plek in huis, waardoor ook ik me op andere plekken dan eerst ging nestelen.

In één van de kamers staat een stoel die ik nog in het vorig millenium van de straat had gehaald. Deze had ik niet verplaatst. In die stoel zat ik jarenlang elke dag en ik keek er vanuit het raam, een laptop op schoot als vervanger van de geranium. Ik maakte foto’s wanneer de wereld zich in een opvallende gedaante liet zien. Een mooie wolkenlucht, besneeuwde flats een rode zonsondergang, een volle maan, het werd alles gezien vanuit deze stoel. Nu was de stoel van de één op de andere dag een uitgestorven plek geworden.

Soms ga ik ’s avonds terug naar die kamer. Ik zit dan in het donker op een daar gestalde bank en kijk naar de stoel bij het raam. De rollen lijken nu omgedraaid. Er schijnt een stil licht op de stoel als de maan naar binnen kijkt. Ik bezie dat door het venstertje dat op mijn netvlies nagloeit, als ik uren achter mijn pc, mijn nieuwe venster, heb gezeten. De kiem van een volgende verplaatsingsgolf is reeds zichtbaar. 

 

*Benjamin Smyhe is een Youtuber, die daar juist wel veel aandacht aan besteedt. Hij is van mening dat het leven louter bestaat uit ‘moving stuff’. Ik beschouw hem als één van mijn leraren.

 

Image

 

Image

Image

Image

From → Uncategorized

2 reacties
  1. Els permalink

    Zo is opruimen ook synoniem aan het opruimen in je hoofd.
    Maar waar is die sleutel toch gebleven…?

    Els.

    Herkenbaar uitzicht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: