Spring naar inhoud

Vaguevoyance

januari 16, 2014

Op een verjaardag werd mij een keer door een nichtje gevraagd wat nu het belangrijkste was dat ik geleerd had in mijn leven. Dat is een vraag die je nog ouder doet voelen dan je al bent, maar er was me inderdaad iets opgevallen tijdens mijn leven tot dan toe. Ik antwoordde dat ik geleerd had, dat alles altijd anders gaat dan je gedacht had. Er werd bedachtzaam geknikt.

 

Laatst liet ik deze observatie nogmaals op tafel vallen, toen ik aan het natafelen was met een met mijn zoon bevriend echtpaar. Het gezicht van de vrouw lichtte op in herkenning, maar de man reageerde meteen met: dat is voor vrouwen misschien zo, maar voor mannen geldt dat niet. Zijn ervaring was dat de doelen die je je stelde op de langere termijn de richting blijven bepalen waarin de man gaat. Met andere woorden: vrouwen zijn grillig.

 

Toen ik hierover nadacht, kwam ik erachter dat dit mogelijke verschil tussen man en vrouw niet gelegen is in de onstandvastigheid van vrouwen, maar in de benadering en de manier van beleven; de vriend van mijn zoon had kennelijk meteen het bereiken van een doel voor ogen, waar het mij ging om de gebeurtenissen in de aanloop naar een te bereiken doel*. Kortom, het is ‘het resultaat telt’ tegenover ‘het gaat niet om het doel maar om de reis ernaartoe’. Of zou het toch zijn: houd je niet aan de route (of: houd de kaart op zijn kop) en je maakt méér mee?

 

Natuurlijk denk je bij veel zaken die wel gaan zoals verwacht niet na of je het had verwacht, hoor ik menigeen denken. Probeer het toch maar eens uit. Mijn ervaring is dat, wanneer je alle mogelijkheden hebt uitgedacht, de werkelijkheid toch weer met iets komt dat je niet bedacht had. Ik leef permanent in onvoorziene omstandigheden en verwacht dus maar niets meer. Des te meer kan er gebeuren, maar daar zal ik me dan wel weer in vergissen.

 

Voorlopig blijf ik het idee dat ik lijd aan een bepaalde vorm van vaguevoyance ontwijken en blijf ik nieuwsgierig naar hoeveel vrouwen er zullen knikken bij de constatering dat alles altijd anders gaat dan verwacht en hoeveel mannen ervan overtuigd zijn dat het iets voor vrouwen is.

Image

 

*Waargenomen verschillen tussen man en vrouw doen het altijd nog erg goed in het cabaret. Volgens Ronald Goedemondt zijn ‘vrouwen op zoek naar geluk en mannen op zoek naar het passende hdmi-kabeltje’. Zie http://youtu.be/MYVW47l8IRI

From → Uncategorized

One Comment
  1. Els permalink

    Wat gebeurt gebeurt. In de beleving zit het verschil. In mijn beleving…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: