Spring naar inhoud

Waanklontjes

juli 1, 2012

Mijn moeder denkt dat mijn vader is teruggekeerd. Hij woont achter de muur in de gang, is hertrouwd en heeft drie kinderen. ‘Dat kunnen ze tegenwoordig’ zegt mijn moeder, ‘als ze terug willen dan kan dat’. Maar het is wel illegaal. Dus zitten ze achter de muur en stelen ze geld van diegenen die legaal in leven zijn. Zo leeft mijn vader voort in een onderduikpositie, in een positie zoals mijn moeder hem tijdens de oorlog heeft leren kennen. Hij was voor de buitenwereld de oudste zoon van mijn moeders ouders, de oudste van elf kinderen (waar er voorheen maar tien waren). Zo bekeken was het huwelijk van mijn ouders incestueus. Maar ze zijn pas lang na de oorlog getrouwd, dus dat telt niet.
En nu zit mijn vader weer ondergedoken. En als hij op stap gaat, herkent mijn moeder hem in menige voorbijganger. ‘Dat was papa he?’ zegt ze dan. En elke ontkenning bevestigt haar gelijk.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: